Hünnap; sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa, tatlı lezzetlidir. Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.
Fidan Yaşı: 1
Fidan Boyu: 80 cm ve üzeri
Anaç: Klasik
Hasat zamanı: –
İklim istekleri: Hünnap ılıman iklim bitkisidir. Soğuğa dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde erken donlardan zarar görür. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır.
Toprak istekleri: Hünnap yetiştiriciliği için yeterli organik madde içeren süzek, kumlu, tınlı geçirgen topraklar gereklidir. Toprağın 1,5- 2,0 metre derinliğine kadar olan kısımda sert geçirimsiz bir tabaka olmamalıdır. Özenli bir bakım gerektirmeden yetişebilir, su isteği fazla değildir. Derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Diğer meyve ağaçlarına nazaran biraz yavaş büyür.